Sušeno žumance ( žumance u prahu ) je proizvod koji se sastoji od celog žumanceta, koje se posle homogenizacije i pasterizacije podvrgava postupku sušenja.
Senzorske karakteristike:
Fino usitnjen prah, izrazito žute boje, bez stranih mirisa i stranih materija.
Hemijske karakteristike:
- Vlaga maks. 5 %
- Lipidi min. 56%
- Sadržaj slobodnih masnih kiselina (oleinska) maks. 3,5%
- Aditivi nema
Mikrobiološke karakteristike:
Prema Pravilniku o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa ( “ Sl. Glasnik RS” broj 72/10).
- Enterobacteriacea m=10 cfu/g ili ml M=100 cfu/g ili ml
- Salmonella ne sme biti u 25 g
Skladištenje i čuvanje:
Skladištiti na suvom, tamnom i hladnom mestu na temperaturi do maksimalno 25 C. Rok trajanja proizvoda je 18 meseci u originalnom pakovanju i označen je na deklaraciji.
Pakovanje:
ASEPTIK PE i natron vreće od 20 kg