Tečni hlađeni melanž je pasterizovan i ohlađen proizvod koji se sastoji od celog jajeta bez ljuske (belance i žumance).
Senzorske karakteristike:
Fino homogenizovana tečnost, žute boje, bez stranih mirisa i stranih materija.
Hemijske karakteristike:
- Suva materija min. 24 %
- Lipidi min. 10%
- Aditivi nema
Mikrobiološke karakteristike:
Prema Pravilniku o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa ( “ Sl. Glasnik RS” broj 72/10).
- Enterobacteriacea m=10 cfu/g ili ml M=100 cfu/g ili ml
- Salmonella ne sme biti u 25 g
Skladištenje i čuvanje:
Skladištiti u temperiranim prostorijama, tako da u središnjem delu tečno hlađenog melanža bude u granicama od 0 do +2 °C. Rok trajanja proizvoda je 15 do 60 dana u originalnom pakovanju ( 5 dana od momenta otvaranja pakovanja) i označen je na deklaraciji.
Pakovanje:
ASEPTIK PE i natron vreće od 3 i 20 kg